דחיית חתונה בשל מגפת הקורונה
- ronennoy
- Mar 22, 2020
- 2 min read
בעוד מספר שבועות הייתי אמור לערוך חופה של זוג שמשפחת הכלה מתגוררת בצפון איטליה. כשהתחיל להתברר המצב באיטליה עוד טרם השתנו סדרי החיים אצלנו בישראל, היה ברור שמשפחת הכלה לא תוכל להגיע לארץ והם התייעצו איתי לגבי דחיית החתונה. הסיטואציה הזו מאתגרת מאוד עבורם ועבור רבים שאמורים להינשא בזמן הקרוב. זוהי טלטלה רגשית לא פשוטה לבני הזוג ולכל המשפחה אחר זמן רב של הכנות וציפיה.
מנהג שהתקבל בכל ישראל הוא שלא דוחים חתונה. למען האמת אין למנהג הזה מקור ברור והוא לא מופיע בספרי ההלכה. עם זאת, למנהג ישראל יש לעיתים כח חזק יותר מהלכה - "מנהג דוחה הלכה". בפרק השביעי בספרי "גשר ההלכה" העוסק בהתפתחות ההיסטורית של ההלכה, אני סוקר את כוחם ותוקפם של המנהגים שהצטברו במהלך הדורות. לפי הרב קוק, היסוד של "קבלת האומה" הוא הבסיס החזק ביותר של ההלכה, ולכן כל מנהג שנתקבל על ידי כלל האומה מקבל מעמד של הלכה פסוקה וכך כתב: "תדע שהרי אנחנו מקיימים באהבה מנהגי ישראל שאנו יודעים שלא נצטוינו בהם על פי שום נבואה, והכל מפני חבתה של אומתנו, אהבתה וכבודה החביב עלינו...וכן כל מצות חכמים שאנו מקיימים, היסוד העקרי שלהן היא קבלת "הגוי כולו", שהיא כבוד האומה". (אדר היקר עמ' לט) פוסקים רבים במהלך הדורות ניסו לשמור על המנהגים גם כשלא היתה הצדקה ממשית לקיומם, מפאת חשיבותם של המנהגים. לכן, באופן עקרוני, חשוב לעשות כל מאמץ לא לדחות חתונה.
אבל, הסיטואציה שלנו היא שונה בתכלית. לא מדובר על אילוצים פרטיים של משפחה כזו או אחרת, אלא על משבר עולמי וסדרי חיים שמשתנים מרגע לרגע, דבר שמתרחש אולי אחת למאה. זוהי שעת דחק בה לא ניתן לקיים חתונות באופן רגיל.
בהתחשב בעגמת הנפש הגדולה של הכלה, החתן ובני משפחותם, סבים וסבתות שלא יוכלו להשתתף באירוע ועוד, ובפרט מאחר שלמנהג זה אין עיגון הלכתי (בשונה מרוב המנהגים המופיעים בספרי ההלכה), המלצתי לבני הזוג לדחות את החתונה עד יעבור זעם, בלי לחשוש למזל רע וכדומה. כך הייתי ממליץ לכל זוג שהיה פונה אלי ואני בטוח שרבים מתחבטים בזה.
לסיכום: בשל המשבר העולמי של מגפת הקורונה ניתן לדחות את תאריך החתונה ללא כל חשש.
בשורות טובות עלינו, על כל עם ישראל ועל כל העולם!
Comments